Cele două TESTE care îți arată dacă ai osteoporoză. Streinu - Cercel: Arată clar încărcarea cu calciu a oaselor și rezistență la șoc

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Cele două TESTE care îți arată dacă ai osteoporoză - Foto: Freepick @sompong_tom
Cele două TESTE care îți arată dacă ai osteoporoză - Foto: Freepick @sompong_tom

Osteoporoza ar putea fi prevenită. Prof. Dr. Adrian Streinu Cercel, Președinte Comisia pentru sănătate din Senatul României a explicat ce măsuri se pot lua în acest sens.

Osteoporoza este o afecţiune în care oasele devin mai subţiri şi îşi pierd forţa. Persoanele cu osteoporoza sunt la risc mai mare pentru ruperea oaselor. Femeile sunt mai predispuse la a dezvolta o astfel de afecțiune.

Osteoporoza apare atunci când există un dezechilibru între formarea osoasă nouă şi resorbţia osoasă veche. Corpul poate să nu reuşească să formeze suficient os nou, sau prea mult os poate fi reabsorbit, sau se întâmplă ambele situaţii. Două minerale esenţiale pentru formarea normală a osului, sunt calciul şi fosfatul. De-a lungul tinereţii, corpul foloseşte aceste minerale pentru a produce oase.

De ce pacienții din România NU au acces la noile tratamente și medicamente. Ce rol joacă Asia. Prisada: Suntem la coada Europei

Prof. Dr. Adrian Streinu Cercel, Președinte Comisia pentru sănătate din Senatul României a declarat în exclusivitate pentru DC Medical, în cadrul dezbaterii "Traseul pacientului cu osteoporoză – de la prevenție la management de excelență" care sunt măsurile care ar trebui luate la nivel național pentru a preveni apariția osteoporozei. 

”Osteoporoza pune o problemă majoră de sănătate publică, mai ales pentru persoanele vârstnice. Nu este de neglijat faptul că după o vârstă te trezești că suferi de osteoporoză sau osteopenie, și să suferi după un mic traumatism, o ruptură de col femural sau o fractură de col vertebral. Este un bun moment ca la nivel de sistem de sănătate să luăm în calcul un sistem de prevenire a osteoporozei, începând cu identificarea cazurilor potențial evolutive spre osteoporoză și osteopenie și prin introducerea unor facilități în contractul cadru pentru investigații de tip DEXA, investigație care arată cât se poate de clar care este încărcarea cu calciu a oaselor și nivelul de duritate și de rezistență la șoc.

Consider că și la nivelul Ministerului Sănătății putem să ajungem la o astfel de versiune de prevenție, pentru că, în special, vorbim de femei post-menopauză care sunt mai expuse să dezvolte o astfel de patologie. 

ASAT, testul de osteoporoză care există și potențial terapeutic de prevenire a osteoporozei. Cele două elemente, cel de screening și cel de terapie ar putea să aducă o îmbunătățire majoră în calitatea vieții acestor persoane. Osteoporoza se asociază și o patologie dureroasă destul de importantă”, a declarat Prof. Dr. Adrian Streinu Cercel, Președinte Comisia pentru sănătate, Senatul României în exclusivitate pentru DC Medical, în cadrul dezbaterii "Traseul pacientului cu osteoporoză – de la prevenție la management de excelență".

Veste uriașă pentru bolnavii de cancer din România. Pauliuc: E un moment ISTORIC. Se poate vorbi de speranță și în România

Vezi mai multe în VIDEO

Osteoporoza, testul care îți arată dacă ai boala

”Această determinare este o evaluare care poartă denumirea de absorbțiometrie duală cu raze X, mai exact DXA. Din păcate, mulţi nu ştiu de această evaluare, ci abia în momentul în care se produce fractura, care este un particulară.

Nu orice fractură este fractură din cauza osteoporozei, doar dacă aceasta se produce în urma unor traumatisme minore. De exemplu, dacă cineva se împiedică şi pune mâna ca să se protejeze şi îşi rupe încheietura, atunci vorbim despre o factură tipică osteoporozei. Tasările vertebrale sunt, de fapt, nişte fracturi prin înfundare, care apar la pacienţii cu osteoporoză.

E foarte important din start vârful de masă osoasă la care ajunge fiecare dintre noi. Vârful de masă osoasă este atins în momentul în care încetăm creșterea și lucrul acesta depinde de aportul de calciu, de vitamina D, de aportul de proteine, de activitatea fizică pe care o avem. Totodată, depinde şi de ceea ce moştenim fiecare.

În momentul de faţă, există un algoritm care poartă denumirea de FRAX. Acest algoritm înseamnă evaluarea riscului de fractură la 10 ani. Printr-o discuţie pe care pacientul o are cu medicul, se evaluează factorii de risc care deja sunt cunoscuţi. Osteoporoza nu se vindecă, ci poate fi ţinută sub control.

Ţinutul sub control înseamnă să nu mai apară alte fracturi. În cazul fracturilor vertebrale riscul de a face altă fractură este de patru ori mai mare. O altă fractură cunoscută şi de temut pentru osteoporoză este fractura de şold. Din păcate, dacă ţi-ai rupt şoldul, ai un risc cam de două ori mai mare să ţi-l rupi şi pe celălalt”, a mai precizat dr. Daniela Opriș-Belinski, medic reumatolog.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel